• :
  • :
local time GTM +1
previouspauseresumenext

Het verhaal

 -      Jeugd. 

Duiven zijn er altijd geweest in men leven. In men jeugd waren er reeds duiven ten huize van de grootouders, zowel langs vaderszijde als langs moederzijde. Doch er werd met duiven niet deelgenomen aan wedstrijden. De duiven dienden eerder als sierduiven en … slachtduiven. Op jonge leeftijd, zowat rond zijn 8-9e levensjaar, begon de interesse in de duiven toe te nemen. Ik spendeerde velen uren op de boerderij en op de duiventil van men grootouders en vond het fascinerend hoe uit een simpel eitje leven kon ontstaan en hoe die duifjes dan ook nog eens verschillende kleurtjes konden krijgen. Dat er met duiven ook gespeeld werd daar wist ik op dat moment niks van.

 

-          Duivensport.

 

Echter een paar jaar later, onder impuls van twee ooms die op dat moment ook  met duiven begonnen te spelen, ben ikbegonnen met de eerste stappen te zetten in de ‘duivensport’. Half jaren ’70  werd er een duiventil gebouwd op een zolder aan de ouderlijke woning waar in het begin vooral sierduiven het duivenbestand vormden. Vanaf 1975  kwamen er echter echte reisduiven op dat hok terecht. Het is zelfs zo dat er in 1976 een eerste gespeeld werd. Meer nog, er werd toen zelfs aan de grote nationale vlucht uit Bourges deelgenomen! Ik was toen 12 en deed het helemaal op men eentje! Uiteraard was de kwaliteit er toen niet doch van de twee deelnemende duiven op Bourges wist ééntje  zich lokaal te klasseren, weliswaar als een van de laatste prijzen doch… het was het startschot voor de liefde voor de nationale vluchten.

-          Nationaal met 'Koosje'.

Het duurde dan tot 1987-1988,  met de bouw van een aangepast hok, dat er op regelmatige basis met duiven werd gespeeld en in  1990  werd er dan eigenlijk een eerste volledig seizoen met de jonge duiven gespeeld met als hoofddoel de autovlucht uit Orléans en de nationale vluchten voor jonge duiven (Bourges, Argenton, La Souterraine I en La Souterraine II). Gaandeweg werd er met betere duiven gespeeld, gekregen en gewisseld met vrienden. Michel Eyletten, een vriend en nog steeds een steengoed liefhebber, bezorgde me in 1992 enkele jonge duiven. Uit één van die duiven (‘Jonge Koos’) kweekte ik een superduivinnetje ‘Koosje’ dat in 1994 de snelste duif van het hele pak was op de nationale vlucht uit Argenton! Nationale overwinning, kwestie van met de deur in huis te vallen. De duivenliefhebber Vanonckelen was van toen af een gekende naam in Limburg en omstreken.

-          Speelperiode 1992-2003.

In deze periode werd er vooral gefocust op de provinciale en nationale vluchten doch beperkt tot de lichte fond (max. 600 km). Verder bouwend op de nationale lijn van stamvader ‘Jonge Koos’ gekruist met verschillende andere soorten (oa. Jos Thoné) werd een deftig palmares opgebouwd. Provinciale overwinningen en (semi-)nationale succesessen werden geboekt met een bescheiden ploeg. Er werd in die periode slechts met een gemiddeld aantal duiven gespeeld van +/- 35 jonge duiven en een 12 tal oude en jaarse doffers.  In 2004-2009 werd er, door beroepsomstandigheden niet gespeeld met de duiven. De duiven werden in die periode ondergebracht bij schoonvader Modest Schots (spelend onder de naam Schots-Vanonckelen), die het succesverhaal met deze duiven verder zet! Schots-Vanonckelen behaalde enkele provinciale overwinningen en één semi-nationale overwinning. 

-          2009:  een nieuwe start onder impuls van Jos Thoné.

Na een rustpauze van meer dan 5 jaar werd er dan in 2009 een nieuwe start genomen. Ik startte, onder impuls van Jos Thoné, opnieuw met de duiven.  Via enkele bons en aankopen van Jos Thoné kwamen er opnieuw duiven op het hok. Vandaag is 95% van de duiven rechtstreeks of onrechtstreeks afkomstig van Thoné. Met Thoné kwam ook het succes opnieuw, enkele provinciale overwinningen en nationale top 100 noteringen volgden.  Jada en Aprilla scoorden beiden een provinciaal en zijn vandaag de nieuwe vaandeldraagers van het kweekhok. Vanaf 2012 en 2013 wordt er ook opnieuw met jaarlingen en oude gestart…. Wordt vervolgd..?

Aan allen: 'Pak ze goed' en geniet van onze sport..

groeten Marc